Întreprinderile mici şi mijlocii au dat semne de revenire în prima jumătate din 2011, după un an de coşmar pentru întregul mediu de afaceri.
Evoluţia de ansamblu a sectorului de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) a fost satisfăcătoare în primul semestru al acestui an, arată un sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Calificativul este determinat în funcţie de evoluţia mai multor indicatori, cum ar fi numărul de societăţi înmatriculate la Registrul Comerţului, cifra de afaceri, profitul, pierderea sau datoriile totale. În aceeaşi perioadă din 2010, indicele evoluţiei sectorului a fost unul „foarte nesatisfăcător".
De unde vine revenirea? Numărul de noi IMM-uri înscrise la Registrul Comerţului a crescut cu 18,69%, numărul de salariaţi - cu 0,85%, volumul exporturilor - cu 1,09%. De asemenea, numărul de firme cu profit a crescut cu 1%, în timp ce societăţile cu pierderi au fost mai puţine cu 2%. Numărul de IMM-uri radiate a fost mai mic cu peste 70% în prima jumătate a anului faţă de aceeaşi perioadă din 2010.
Acces dificil la finanţare
Datoriile totale ale întreprindelor mici şi mijlocii au crescut însă cu 3,2%, profitul mediu a scăzut, iar investiţiile realizate au fost mai mici cu 2%. Iar asta din cauza accesului tot mai dificil al IMM-urilor la finanţare. Lucrurile s-ar putea schimba în următoarea perioadă, având în vedere demararea, în luna septembrie, a programului guvernamental „Kogălniceanu", prin care IMM-urile cu afaceri sub 50 de milioane de euro pe an vor putea lua credite cu dobândă subvenţionată de stat.