În noiembrie 1911 cetățenii comunei Luncavița se adunau în inima comunei pentru a fi martori unui miracol: apa potabilă, rece și foarte gustoasă ajungea în 26 de minute de la Cetățuia, chiar în centrul comunei și la alte 5 fântânii prevăzute cu canale și uluce.
Acel moment a însemnat o piatră de hotar, dar și o rampă de lansare a comunei Luncavița în viitor. Faptul că o localitate și mai ales din zona rurală avea sistem centralizat modern de alimentare cu apă atrăgea tot mai mulți cetățeni care doreau să se stabilească la Luncaviţa.
Click pe poze pentru fotogalerie!
Cum s-a născut primul sistem de alimentare cu apă
Pe atunci, primarul comunei era Trandafir Iorga, caer îşi dorea foarte mult să poată construi multe fântâni, ca în alte părți ale României. Acest lucru era imposibil din cauza solului. La câțiva metri în pământ se află așa numita „pielea boului“, aşa că fântânile se surpau, iar cele puține câte erau trebuiau permanent ispolite. Atunci a auzit că se pot construi sisteme centralizate de apă potabilă, și că francezii sunt specialiști în așa ceva. A reușit să obțină un pașaport diplomatic de la CAROL I, regele României și în 1894, când avea 46 de ani, a vizitat Franța. A reușit să convingă o echipă de proiectare din Franța să vină la Luncavița și să studieze posibilitatea realizării unui asemenea sistem cu apă potabilă.
Click pe poze pentru fotogalerie!
„Francezii au fost primiți cu multă dragoste de cetățenii comunei, la număr 2.300 în acea perioadă, și după câteva luni de cercetare au elaborat soluția sistemului de alimentare cu apă. În 1900 au realizat un studiu, asemănător studiului de fezabilitate din zilele noastre, care identifica soluția și costurile. Primarul s-a consultat cu cetățenii, le-a explicat costurile, aceștia au fost de acord, iar primăria a început să adune banii de la fiecare gospodărie. De asemenea toți