Teheranul a ameninţat miercuri Marea Britanie cu "măsuri reciproce", după ce Londra a dispus închiderea ambasadei Iranului din capitala britanică, relatează AFP.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe Ramin Mehmanparast a calificat, citat de presa oficială, ca "precipitată" decizia Guvernului britanic de a cere diplomaţilor iranieni să părăsească ţara.
El răspundea astfel declaraţiei ministrului britanic al Afacerilor Externe William Hague, care a anunţat că Marea Britanie va închide ambasada de la Teheran şi va dispune închiderea ambasadei Iranului la Londra, la o zi după devastarea Cancelariei misiunii britanice din Teheran.
"Evident, Guvernul Republicii islamice a Iranului va adopta măsuri reciproce şi consideră că este responsabilitatea Guvernului britanic să protejeze proprietăţile şi bunurile diplomatice, la Londra", a adăugat el.
"Ceea ce s-a întâmplat la ambasada britanică din Teheran era imprevizibil şi s-a petrecut din cauza furiei câtorva manifestanţi împotriva atitudinii britanice faţă de Republica islamică", a explicat el, relevând că niciun diplomat nu a fost rănit şi că agresorii vor răspunde pentru actele lor în faţa justiţiei iraniene.
Anterior, Alaeddine Borujerdi, preşedintele Comisiei parlamentare pentru Politică Externă şi Securitate Naţională, a ameninţat Londra cu repercusiuni. "Marea Britanie este responsabilă pentru toate repercusiunile acţiunilor sale", a declarat el pentru postul iranian de televiziune prin satelit Al-Alam.
"Noi (Parlamentul) am redus relaţiile diplomatice (cu Marea Britanie), dar opinia publică este mulţumită că diplomaţii britanici au părăsit ţara", a declarat Alaeddine Boroujerdi, recomandând celorlalte ţări europene să nu urmeze exemplul anglo-american.
Statele Unite nu mai întreţin relaţii diplomatice cu Iranul din 1979, când 52 de persoane au fost luate