A fost dascălul a mii de elevi, a scris 11 cărți, a pictat sute de tablouri. La cei 76 de ani ai săi, Remus Hădărean consideră că mai are multe de transmis generațiilor care vin. Ziua de 1 Decembrie are o semnificație specială pentru cărturarul din Ceanu Mare.
Vârsta nu-i mai permite să pornească la drum, pentru a participa la adunările din marile orașe prilejuite de Ziua Națională. De 1 Decembrie, va urmări emisiunile TV dedicate sărbătorii tuturor românilor și se va adânci, la fel ca-n mai toate zilele din ultimii 21 de ani, în munca sa de documentarist și scriitor.
VEZI AICI MAI MULTE IMAGINI CU REMUS HĂDĂREAN
A sărbătorit, pe rând, Ziua Regelui, apoi Ziua Unirii, 1 Mai Muncitoresc, 23 August. Însă spune cu tărie că cea mai dragă sărbătoare pentru sufletul său este 1 Decembrie, Ziua Națională. „De la asuprirea nazistă, am trecut sub jugul sovietic. Abia pe urmă, odată cu Revoluția, am simțit libertatea. De exprimare, de gândire, de trăire. Cu bune, cu rele. 1 Decembrie este o sărbătoare deosebită. Este ziua în care realizăm, mai mult decât în restul zilelor de peste an, mândria de a fi români, de a aparține unui neam cu vechime în Europa, care a dat valori deosebite pe parcursul veacurilor", spune Remus Hădărean. Scriitorul consideră că nume ca Enescu, Eminescu, Brâncuși sau Coandă au construit, în întreaga Europă, o imagine de nezdruncinat a neamului nostru.
„România mai are valori!"
Aceasta este părerea lui Remus Hădărean. Însă, susține el, „adevăratele valori nu mai sunt cunoscute, sunt greu de descoperit". De 1 Decembrie, își dorește pace și armonie pentru poporul greu încercat. Dezbinarea neamului îl îngrijorează. „Noi nu vom ajunge să trăim vremuri mai bune. Poate, neamul nostru are nevoie de un șoc, pentru a se uni din nou. Ne-am otrăvit spiritul cu atâta ură, vrajbă, răutate, încât greu ne vom