Agricultura a salvat anul acesta economia României, dar ca să se întâmple la fel an de an e nevoie de măsuri, organizare, promovare şi viziune. Există oportunităţi care pot aduce însă agricultura României nu doar în poziţii "decisive" pentru PIB-ul economiei ci şi ca jucător european. Comisarul UE pentru agricultură Dacian Cioloş explică, pentru Adevărul Europa, care sunt oportunităţile României în faţa competitorilor internaţionali.
Ovidiu Nahoi: Recolta bună s-a simţit în PIB. Guvernanţii întrevăd semnul reluării creşterii economice, dar analiştii spun "Atenţie, e doar o conjuctură". Dvs. cum vedeţi lucrurile?
Dacian Cioloş: Agricultura a arătat cât de valoroasă poate să fie pentru România, aducând creştere economică într-o perioadă în care avem nevoie de ea ca de aer. A fost un an bun, a fost o recoltă bună, dar nu este momentul să cădem în euforiile toamnei. Cu mai puţin noroc, la fel de bine s-ar fi putut ca anul acesta agricultura să fi fost o frână pentru economie. Din păcate, contribuţia agriculturii în economia românească este încă imprevizibilă. Până nu creştem gradul de previzibilitate a producţiei şi a valorificării acesteia, aportul agriculturii în economie va fi ca o sabie cu două tăişuri.
Dar, din fericire, a fost un an bun şi sper să învăţăm câteva lucruri din asta. În primul rând, agricultura nu trebuie subestimată, scoasă de la naftalină doar când soarele şi ploile vin la timp iar producţia agricolă ajută la calculele economice, sau când socoteli politice învăluiesc agricultorii în dulci campanii electorale.
Agricultura nu trebuie tratată cu superficialitate atunci când se construieşte bugetul. Dacă dorim rezultate, nu putem trata agricultura ca pe un sector oarecare. Este un sector strategic, care la prima vedere consumă buget dar care poate avea un aport socio-economic mult superior investiţiei publice în susţinerea