Algele apar din cauza poluării excesive, cauzată de lipsa sistemelor de canalizare şi a staţiilor de epurare
Problemele legate de mulţimea de alge care ne sperie turiştii în fiecare an şi eroziunea zonei costiere vor putea fi rezolvate cu ajutorul fondurilor europene, a spus ieri ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, precizând că anul viitor speră să poată depune documentaţia pentru obţinerea celor 136 milioane de euro de care este nevoie pentru această zonă a ţării.
În cadrul conferinţei "Protecţia mediului în regiunea Mării Negre - o necesitate pentru dezvoltarea durabilă", organizată ieri la Constanţa, ministrul a menţionat că România se află la începutul implementării Directivei-Cadru pentru Strategia Marină şi la momentul elaborării celui de-al doilea Plan de management al bazinului hidrografic al Dunării în conformitate cu Directiva Cadru pentru Apă.
Precizând că, aşa cum a demonstrat experienţa ultimilor ani, indiferent de ceea ce facem, costurile de mediu trebuie suportate de cineva, László Borbély a menţionat apariţia, în timpul verii, a algelor pe litoralul românesc, care deranjează pe toată lumea, inclusiv turiştii. "Ceea ce nu prea se spune este că această înflorire algală excesivă se datorează cantităţilor foarte mari de nutrienţi descărcaţi în mare din cauza lipsei sistemelor de canalizare şi a staţiilor de epurare. Or, asta înseamnă că, pentru a avea o mare mai curată, noi va trebui să cheltuim mai mult pentru epurarea apelor uzate. Anul acesta s-a cheltuit 1 milion de euro numai pentru curăţarea plajelor", a atras atenţia ministrul Borbély.
Eroziunea costieră, provocată de existenţa barajelor de pe Dunăre şi afluenţi
Un alt subiect important în cadrul discuţiilor Conferinţei l-a reprezentat combaterea eroziunii costiere. Cauza principală a intensificării eroziunii o constituie lipsa sediment