Pe 9 decembrie, Uniunea Europeană trebuie să ia o decizie privind evitarea prăbuşirii Zonei Euro. „UE are zece zile pentru a găsi soluţii actualei crize”, spune la Bruxelles comisarul pentru afaceri economice Olli Rehn, cu referire la summitul din 9 decembrie. Este vorba, din nou, de a întări uniunea monetară printr-o guvernanţă mai bună. Între timp, disensiunile dintre cele două şcoli politice – cea care apără metoda comunitară şi cea care doreşte ca deciziile să fie luate de capitale – ne fac să ne întrebăm dacă aceşti politicieni îşi doresc o rezolvare a crizei sau doar ca numele lor să figureze pe un document crucial...
Mihaela Gherghişan, corespondentul RFI la Bruxelles, detaliază opţiunile pe care le vor analiza liderii la summitul din 9 decembrie:
Comisia Europeană, Olli Rehn mai exact, a propus săptămâna trecută emiterea de euro-obligaţiuni cu garanţii comune ale statelor Zonei Euro pentru a mări responsabilitatea pieţelor şi a liderilor europeni. Mai multe opţiuni sunt în discuţie, una dintre ele nu ar implica o modificare a Tratatului, dar ea este şi cea mai puţin eficientă.
Apoi, proiectele de bugete naţionale ar trebui examinate la Bruxelles înainte ca ca ele să fie votate de Parlamentele naţionale; aceasta s-ar întâmpla în primul semestru al anului ce precedă anul pentru care proiectul de buget este realizat, de unde şi numele de «semestru european». Este o altă dezbatere de finalizat la summitul din 9 decembrie şi dezbătută miercuri de miniştrii de finanţe UE.
În fine, marţi seară, miniştrii de finanţe ai Zonei Euro au deschis o cale prin care Fondul European de Securitate Financiară să-şi mărească capacitatea de împrumut prin alimentarea sa de către băncile centrale europene. În acest moment însă, nu este vorba de o sumă clară şi, în orice caz, este o idee care nu are aprobarea tuturor statelor UE.
Rolul BCE în stabi