Guvernul italian a purtat nişte discuţii preliminare cu oficialii FMI privind un eventual sprijin financiar, necesar pentru a putea face faţă crizei datoriilor de stat, însă nu a fost luată nicio decizie, potrivit unor surse citate de Reuters.
Marţi, noul premier italian Mario Monti a prezentat miniştrilor Finanţelor din zona euro măsurile fiscale pe care intenţionează să le adopte, iar sursele citate au afirmat că guvernul de la Roma nu va trimite oficial o solicitare de sprijin către FMI înainte de prezentarea proiectului de buget, care este programată pentru 5 decembrie.
O sursă apropiată discuţiilor dintre Italia şi FMI a declarat că dialogul dintre cele două a devenit mai tensionat de la mijlocul săptămânii trecute, când Germania s-a poziţionat clar împotriva unei intervenţii directe a Băncii Centrale Europene în sprijinul Romei.
"Discuţiile se învârt în jurul unui program de urgenţă de 400 miliarde euro. Italia nu a depus o solicitare, însă discuţiile progresează în această direcţie", a arătat oficialul citat.
Ziarul La Stampa scria, la finele săptămânii trecute, că Italia discută cu FMI despre un pachet de finanţare externă de 400-600 miliarde euro, informaţie de asemenea dezminţită de Fond.
FMI are la dispoziţie însă, în prezent, resurse de numai 380 miliarde de dolari. Cei mai mari economişti ale lumii discută în cadrul G20 consolidarea trezoreriei Fondului.
Şi în Spania, Partidul Popular, care a câştigat alegerile de pe 20 noiembrie, ia în calcul solicitarea unui pachet de finanţare externă pentru a sprijini finanţele publice, potrivit unor surse apropiate partidului. Mai mulţi politicieni spanioli au dezminţit însă informaţia.
În replică, şi reprezentanţii FMI au dezminţit afirmaţiile.
"FMI vrea să reafirme că nu există discuţii cu autorităţile italiene sau spaniole pr