Specialiştii spun că cererea de utilaje poate fi stimulată cu ajutorul fondurilor europene.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, într-un interviu, că toate politicile agricole elaborate în România în ultimii 20 de ani au rămas pe hârtie. La rândul său, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a declarat nu o dată că producătorii români trebuie să se organizeze mai bine, dacă vor să facă faţă concurenţei şi cererii. Pe de altă parte, specialiştii din domeniul agriculturii pun un accent şi pe dotarea fermierilor cu tehnologii moderne pentru a fi performaţi. În aceste condiţii, prezenţa unor fabrici de utilaje agricole în România ar ajuta nu doar economia locală să se dezvolte, dar ar şi prilejui fermierilor posibilitatea de a achiziţiona asemenea maşini la preţuri mai accesibile lor.
Compania germană Baywa are planuri în România
Compania germană de tehnică agricolă Baywa Aktiengesellschaft intenţionează să investească în România, datorită potenţialului agricol ridicat, susţine directorul diviziei de inginerie al firmei germane, Mayer Siegfried. Acesta a avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, cu care a discutat despre planurile despre dezvoltare ale companiei. Întâlnirea a avut loc la Arad, însă zona în care va fi realizată investiţia nu a fost precizată. „Fără tehnică agricolă performantă nu putem concepe o agricultură de succes", a declarat cu această ocazie ministrul Agriculturii.
Bonţida, un model de supravieţuire
O altă fabrică de utilaje agricole, de data aceasta tradiţională, există în Bonţida, în judeţul Cluj. Povestea fabricii din Bonţida începe în anul 1949. În comună, comuniştii au decis să înfiinţeze o Staţiune pentru Mecanizarea Agriculturii (SMA), cu 600 de tractoare, care urmau să deservească nordul Transilvaniei. Multe dintre aceste tractoare erau cu şenile şi fuseseră fab