Toamna prelungita si temperaturile pozitive par sa fi salvat in mare parte recolta de grau de anul viitor, cu toate ca perioada de insamantari a fost grav afectata de seceta. "Sunt zone in care graul are deja 5 - 6 centimetri si a intrat bine in perioada de repaos vegetativ, dar sunt si suprafete mari cu slaba vegetatie. Problemele au fost provocate de seceta severa, care a impiedicat insamantarea, iar faptul ca nu am avut ger pana acum, chiar daca a dat inghetul, ne-a ajutat. Inca nu avem stare de calamitate la grau si, daca va ninge, este posibil sa nu intampinam probleme", a declarat Catalin Rosca, seful Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi.
In aceasta toamna, s-au insamantat cu grau in jur de 30.000 de hectare de teren, iar pe aproape jumatate din suprafata plantele nu s-au dezvoltat suficient pentru a rezista temperaturilor scazute. Specialistii sustin ca, daca gerul va afecta culturile slab dezvoltate, pretul graului ar putea creste anul viitor cu pana la 50%. Mentionam si faptul ca, in aceasta toamna, au fost calamitate complet si cele 13.000 de hectare cultivate cu rapita. In cazul rapitei s-au efectuat lucrarile la timp, dar seceta severa a distrus culturile.
Toamna prelungita si temperaturile pozitive par sa fi salvat in mare parte recolta de grau de anul viitor, cu toate ca perioada de insamantari a fost grav afectata de seceta. "Sunt zone in care graul are deja 5 - 6 centimetri si a intrat bine in perioada de repaos vegetativ, dar sunt si suprafete mari cu slaba vegetatie. Problemele au fost provocate de seceta severa, care a impiedicat insamantarea, iar faptul ca nu am avut ger pana acum, chiar daca a dat inghetul, ne-a ajutat. Inca nu avem stare de calamitate la grau si, daca va ninge, este posibil sa nu intampinam probleme", a declarat Catalin Rosca, seful Directiei pentru Agricultura si Dezvolt