Declaraţiile lui Traian Băsescu privind restricţiile impuse de autorităţile de la Viena pe politica de credit a băncilor austriece în Europa de Est "au sunat precum lamentările unui protestatar Occupy Wall Street", însă temerile preşedintelui sunt justificate, potrivit unui comentariu The Economist.
The Economist scrie, într-un comentariu, despre posibilitatea retragerilor de capital de către băncile vest-europene, îndeosebi cele austriece, din regiune şi despre declaraţiile şefului statului de săptămâna trecută.
Preşedintele Băsescu a declarat, joi, că băncile europene au obţinut "profituri uriaşe" în România, iar dacă se pregătesc să o lase nefinanţată în criză este "lipsă de fair play", el spunând că vrea să creadă că statele venite mai târziu în UE nu vor fi puse să plătească "lăcomia" băncilor.
"Vreau să cred că anunţul băncii centrale a Austriei privind scăderea fluxurilor de capital către statele din zona non-euro a fost o eroare sau o neînţelegere a efectelor", a adăugat Traian Băsescu.
Banca Naţională a Austriei a emis săptămâna trecută o serie de instrucţiuni prin care condiţionează avansul creditării la subsidiare de creşterea refinanţărilor locale, în principal prin depozite, dar şi prin emisiuni pe piaţa locală şi fonduri de la instituţii supranaţionale precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeană pentru Investiţii.
Astfel, susbsidiarele care sunt expuse în mod deosebit trebuie să se asigure că raportul dintre noile împrumuturi şi refinanţarea locală (raportul dintre credite şi depozite incluzând refinanţarea locală) să nu depăşească 110%, ceea ce echivalează cu posibilitatea de a finanţa cu un euro o sucursală dacă aceasta atrage 10 euro din piaţa locală.
"Vreau să nu fim în situaţia de a le aduce aminte prietenilor europeni cât au condiţionat accesul României în UE de privatizar