Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat azi, la Bruxelles, la dezbaterea „Mobilitatea lucrătorilor în Europa”, că limitarea accesului românilor la joburile din statele dezvoltate ale Europei nu va duce la o diminuare a şomajului, ci doar la extinderea muncii la negru în ţările respective.
Sulfina Barbu a invocat recentul raport al Comsiie Europene în care se concluziona că nu se justifică economică impunerea de restricţii pe diferite pieţe ale forţei de muncă din Uniune.
În general, românii ocupă în Vestul Europei locuri de muncă prost plătite şi considerate umilitoare, refuzate de localnici.
„Muncitorul din est a fost cel care a ocupat de cele mai multe ori locuri de muncă neacoperite de oferta existentă pe piaţa muncii autohtone”, s-a exprimat diplomatic ministrul Muncii. Sulfna Barbu a adus ca argument creşterea de 0,3% a PIB-ului european, datorită liberei circulaţii a românilor şi bulgarilor, date extrase din raportul Comisiei Europene.
Românii reprezentau în 2010 cea mai mare comunitate de muncitori stabilită într-un alt stat membru, fiind urmaţi de polonezi.
Cei mai mulţi dintre românii plecaţi la muncă în străinătate au preferat Italia (41% din cei emigraţi) şi Spania (38%), graţie limbii foarte asemănătoare.
11 state din UE impun încă restricţii pentru muncitorii români şi 10, pentru bulgari.