Miniștrii de finanțe ai zonei euro au fost avertizați că Italia este la un pas de insolvență. Prăbușirea celei de-a treia economii a zonei euro va avea un impact devastator inclusiv asupra economiilor Germaniei şi Franței, potrivit unui raport obținut de publicația britanică The Guardian. Sursa: REUTERS
Miniștrii de Finanțe din zona euro s-au întâlnit marți seara pentru a discuta despre criza din zona euro. Un raport al Comisiei Europene arată că noul premier al Italiei, Mario Monti, trebuie să facă mult mai multe decât a promis pentru ca Cizma să nu intre în insolvență.
Potrivit documentului, Monti va trebui să găsească soluții pentru a lupta mai eficient împotriva evaziunii fiscale, care se ridică la circa 20% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării. ”O ciză de lichiditate se poate transforma foarte ușor într-o problemă legată se solvabilitate”, avertizează raportul CE.
Italia a reușit, ieri, să facă rost de 7,5 miliarde de euro de pe piață, plătind, însă, o dobândă care se apropie destul de mult de 8%. O dobândă mai mare de 7% este considerată a fi nesustenabilă.
Potrivit unor surse citate de Reuters, Italia discută cu FMI un sprijin financiar de circa 400 de miliarde de euro. ”Italia nu a depus încă o solicitare, însă discuţiile progresează în această direcţie", a arătat sursa citată. Informația a fost însă negată de FMI.
Potrivit acesteia, premierul Mario Monti nu va face acest lucru public înainte de prezentarea proiectului de buget, programată pentru 5 decembrie.
Potrivit Reuters, și oficialii spanioli iau în calcul solicitarea unui pachet de finanţare externă pentru a sprijini finanţele publice. Informația a fost, însă, dezmințită de mai mulţi politicieni spanioli. Situația este ceva mai complicată în Spania, unde noul premier, Mariano Rajoy, nu şi-a format deocamdată cabinetul. Cel mai probabil n