Construcţia unui reactor nuclear în Coreea de Nord progresează într-un ritm susţinut. Cel puţin aceasta este declaraţia oficialilor comunişti de la Phenian, care a provocat din nou iritare la Washington şi Seul.
Presa de stat din Coreea de Nord a citat oficiali din Ministerul de Externe, care au precizat că uraniu slab îmbogăţit se produce deja pentru acest reactor a cărui existenţă a fost anunţată oficial pentru prima dată la începutul acestei luni.
Atât SUA, cât şi Coreea de Sud au cerut în mod repetat Phenianului să renunţe la programul său nuclear, din cauza suspiciunii că acesta ar putea fi folosit la producţia de arme nucleare. În acest context, anunţul privind progresele înregistrate la noul reactor ar putea fi interpretat ca o provocare din partea Coreii de Nord.
Ministerul nord-coreean de Externe a precizat că instalaţia nucleară face parte din strădaniile regimului comunist de a construi o economie cu capacitate sporită de autosusţinere şi că reprezintă, în acelaşi timp, o dovadă a "progresului uriaş" al ţării în ştiinţă şi tehnologie.
Noul reactor s-ar înscrie, la fel ca orice alt progres din programul nuclear, în producţia paşnică de energie electrică, a mai declarat diplomaţia nord-coreeană. Anunţul vine în contextul unei vizite a secretarului de Stat american, Hillary Clinton, în această ţară şi este considerat un mesaj adresat indirect administraţiei de la Washington.
Coreea de Nord a acceptat să-şi întrerupă programul nuclear în 2005, în schimbul unui pachet substanţial de asistenţă economică şi umanitară şi a purtat negocieri de denuclearizare în ultimii patru ani. Cu toate acestea, Phenianul a renunţat la discuţii în aprilie 2009 şi, doar o lună mai târziu a efectuat teste cu ogive nucleare. Manevra a fost considerată în Occident un fel de licitaţie pentru a atrage sisteme de rachete capabile să transporte acele o