Plenul CSM a respins, în şedinţa de astăzi, propunerea ca judecătorii să nu se mai poată pronunţa pe dosarele instrumentate de parchetul care le cercetează rudele. Propunerea a fost iniţiată de preşedintele CSM Horaţiu Dumbravă, însă nu a primit suficiente voturi pentru a fi adoptată. Sursa: AGERPRES
Iniţiativa respinsă viza introducerea unui nou caz de incompatibilitate a judecătorului şi anume, interdicţia de a participa la soluţionarea cauzelor penale ca urmare a sesizării unei unităţi de parchet dacă a trimis în judecată soţul sau o rudă apropiată, până la gradul IV a magistratului.
Această nouă incompatibilitate a venit ca rezultat a unei propuneri a DNA, potrivit căreia, judecătoarea Viorica Costiniu nu ar mai trebui să judece dosarele Direcţiei având în vedere că soţul ei a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie.
Pivniceru crede că DNA poate recuza judecătorii
Ieri, plenul Consiliului a respins o contestaţie a DNA care avea un conţinut similar. Prin vocea Monei Pivniceru s-a arătat că "DNA putea să recuze judecătorul, lucru care nu s-a întâmplat în niciun dosar al Direcţeiei care a ajuns la Costiniu". Afirmaţia este falsă, având în vedere că acest lucru nu este prevăzut în nicio normă juridică. "Procurorii nu au posibilitatea de a recuza un judecător deoarece, potrivit Codului de procedură penală, anchetatorii nu sunt parte în proces. Singura variantă pentru a nu se ajunge la o judecată imparţială, spunem noi, este ca judecătorul respectiv să se abţină", a declarat pentru Evenimentul Zilei, Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.
Cazul Costiniu este tratat cu dublă măsură. Astfel, ultimul dosar DNA care a poposit pe masa lui Costiniu este cel al fostului secretar de stat Remus Baciu, fostul vicepreşedinte de la "Restituirea Proprietăţilor“. Baciu va fi judecat de Costiniu după ce judecătorul căr