Ţigările electronice - dispozitive care produc vapori cu aromă de ţigară şi care conţin sau nu nicotină - sunt prezentate drept o metodă revoluţionară de renunţare la fumat. Bogdana Bursuc, psiholog coordonator în Programul Naţional de Renunţare la Fumat spune însă că ţigara electronică nu este o alternativă viabilă fumători, având şi dezavantajul de a menţine şi chiar întări dependenţa psihică de fumat.
"Ţigara electronică e foarte în vogă, acum. Ca să înţelegem mai bine fenomenul, este util să plecăm de la trei premise. Unu - din toţi fumătorii, 80% vor să se lase de fumat. Doi - oamenii sunt din ce în ce mai educaţi şi mai conştienţi de efectele nocive ale fumatului. Trei - apare ţigara electronică. Este de înţeles de ce foarte mulţi oameni sunt interesaţi de ea. Speră să-i ajute să se lase. Interesul pentru ţigara electronică denotă interesul oamenilor de a renunţa la fumat. Însă ţigara electronică nu este o metodă de a renunţa la fumat şi nici o alternativă viabilă", spune Bogdana Bursuc.
Psihologul susţine că dependenţa psihică, deseori mai acută la fumători decât cea fizică, nu este înlăturată de ţigara electronică.
"Ca să înţelegem acest lucru trebuie să ştim mai multe despre ceea ce înseamnă dependenţa psihologică de fumat, care este de două feluri. Mai întâi avem mecanismul reflexului condiţionat, binecunoscutul reflex pavlovian. Oamenii tind să asocieze fumatul cu o anumită activitate. Bei cafea, fumezi o ţigară. Iei o pauză la serviciu, te duci la ţigară, cobori de la metrou, fumezi o ţigară. Astfel, de câte ori apare activitatea, reflexul este de a aprinde o ţigară. Dacă persoana alege să renunţe la fumat, activităţile zilnice de care vorbeam rămân. În momentul în care ţigara obişnuită este înlocuită de ţigara electronică, reflexul condiţionat rămâne. Dacă folosesc ţigara electronică, mintea mea nu renunţă la nevoia de a fuma. Refl