Deputaţii, reuniţi marţi în plenul Camerei Deputaţilor, au amânat din nou discutarea proiectului legislativ de ridicare a pragului de deţinere la SIF-uri, vestea fiind primită cu mare dezamăgire de investitori care îşi pun tot mai puţine speranţe că în acest an se va întâmpla marea revoluţie pe bursă.
Mulţi investitori au ajuns la capătul răbdării, după doi ani de când aşteaptă un deznodământ în privinţa pragului la SIF-uri, şi spun că "parlamentarii îşi bat joc de legea asta şi de cei 5.000 de investitori care mai sunt în piaţă" şi că aceştia vor dispărea. Ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5% din capitalul SIF-urilor este de o importanţă covârşitoare pentru piaţa locală de capital pentru că SIF-urile sunt printre cele mai lichide şi mai cunoscute companii listate, majoritatea investitorilor prezenţi la Bursa de la Bucureşti au cel puţin un SIF în portofoliu, şi nu în ultimul rând pentru că majorarea pragului va permite fondurilor străine de investiţii să aloce sume mai mari Bursei de la Bucureşti. În plus, luarea unei decizii favorabile ar putea resuscita Bursa de la Bucureşti pe un final de an puternic marcat de turbulenţele financiare din zona euro dar şi de lipsa de încredere a investitorilor.
Cu toate acestea, nici luni şi nici marţi parlamentarii renuniţi în plenul Camerei Deputaţilor nu au discutat proiectul legislativ, deşi acesta a fost trecut pe ordinea de zi, la fel cum s-a întâmplat şi săptămâna trecută, când a fost de asemenea trecut pe ordinea de zi a şedinţelor din 21 şi 22 noiembrie. Drept reacţie la noua amânare, ieri, investitorii au dus acţiunile SIF-urilor până la un minus de 5% în jurul orei 12.00, când s-a încheiat şedinţa în plen. Ultimele două săptămâni de amânări se adaugă la alţi doi ani de aşteptări, având în vedere că proiectul de lege a fost iniţiat în 2009.
Mai mult, nu este nici foarte cl