Fibrele alimentare, activitatea fizică şi plantele medicinale sunt cei mai buni aliaţi în lupta cu această tulburare.
Citeşte şi:
Ce importanţă au fibrele în alimentaţia zilnică
Reguli pentru o digestie uşoară
Constipaţia este considerată una dintre cele mai frecvente tulburări de tranzit intestinal. Deşi pare o problemă banală, dacă nu se iau măsuri pentru a o combate, în timp, ea poate avea consecinţe negative asupra sănătăţii. De exemplu, favorizează apariţia varicelor şi creşte riscul de apariţie a cancerului de colon. Cu toate acestea, multe persoane nu iau măsuri pentru a o combate.
În general, o persoană ar trebui să aibă unul sau mai multe scaune pe zi. Însă constipaţia se caracterizează nu numai printr-o frecvenţă redusă a scaunelor, ci şi printr-o consistenţă a materiilor fecale diferită de cea normală (în cantităţi mici şi de o consistenţă dură).
Cât mai multe fibre alimentare
În mod eronat, persoanele care suferă de constipaţie apelează, în primă instanţă, la medicamente laxative. Într-adevăr, acestea sunt eficiente pe termen scurt. Însă în timp, ele produc dependenţă şi nu-şi mai fac efectul. Medicii afirmă că această tulburare trebuie tratată medicamentos numai atunci când nu răspunde la metodele de control alimentar. Iar prima măsură este introducerea în dieta zilnică a fibrelor alimentare. Acestea facilitează trecerea materiilor fecale prin colon.
Cele mai bune surse de fibre sunt legumele cu frunze verzi, fructele, ovăzul, orzul, pastele făinoase integrale, seminţele de in, mazărea, fasolea uscată şi salata verde. Dintre fructe, medicii ne recomandă să mizăm pe kiwi, deoarece conţine o substanţă cu efect uşor laxativ. Efect similar au şi prunele uscate (în prealabil, se înmoaie timp de patru-cinci ore). De asemenea, o sursă importantă de fibre alimentare sunt şi suplimentele alimentare pe ba