Observatorul Naţional de Astronomie Optică a anunţat zilele trecute descoperirea unei noi planete, Kepler-21b, aflată la doar 352 de ani lumină distanţă faţă de Pământ, informează Huffington Post. Astfel de descoperiri au loc frecvent, astronomii identificând până acum 2.000 de astfel de corpuri cereşti, numai că de această dată este vorba de ceva inedit.
Corpul ceresc are dimensiuni apropiate de cele ale Terrei, chiar dacă are o masă de aproape zece ori mai mare şi o gravitaţie de doar 1,6 din valoarea celei pe care o are Pământul. Katy Garmany de la Observatorul Naţional de Astronomie optică a declarat că "până acum câţiva ani cea mai mică mică planetă din afara sistemului solar care fusese descoperită era de dimensiunea lui Jupiter sau Saturn, care sunt de zece ori mai mari decât Terra. Iar această descoperire arată că tehnologia a evoluat atât de mult, încât planete de dimensiuni atât de reduse pot fi găsite şi studiate, chiar dacă se află în afara galaxiei".
Această planetă gravitează în jurul unei stele care, deşi mult mai tânără decât Soarele nostru, este doar cu puţin mai fierbinte decât acesta. Însă, din păcate, Kepler-21b este prea aproape de Soarele ei, ceea ce înseamnă că nu există apă, deci nici viaţa. Aflată la doar şase milioane de kilometri distanţă de stea, planeta are o temperatura atmosferică medie de 1600 de grade Celsius, în timp ce Pâmântul se află la o distanţă de 150 de milioane de kilometru de Soare, ceea ce permite temperaturi favorabile vieţii.
Concluziile despre această nouă planetă vor fi publicate în Jurnalul de Astrofizică, după ce timp de 15 luni savanţii au studiat în detaliu planeta Kepler-21b. (Ionela Samoilă)
Observatorul Naţional de Astronomie Optică a anunţat zilele trecute descoperirea unei noi planete, Kepler-21b, aflată la doar 352 de ani lumină distanţă faţă de Pământ, informează Huffington Post. Astf