România are o situaţie "infinit mai bună" decât ţările din zona euro, datorită reformelor, flexibilităţii cursului de schimb şi a pieţei muncii, dar pentru a adopta moneda unică criteriile nu trebuie doar îndeplinite pe moment, ci şi menţinute, consideră Wolfgang Munchau, editorialist la FT, scrie Mediafax.
Munchau, specialist pe zona euro şi membru fondator al ediţiei germane a celui mai mare ziar de afaceri european, Financial Times, a declarat miercuri, la Gala ZF 2011, că ţinta autorităţilor române de a adopta a moneda euro în 2015 este optimistă, dar nu nerealistă.
"Zona euro ar putea să nu fie pregătită pentru voi în 2015. (...) Să fii pregătit înseamnă să fii sustenabil. Nu să îndeplineşti un obiectiv într-un an şi să nu mai reuşeşti în anul următor. Cheia este să înveţi din experienţa celorlalte ţări. Lecţia este că trebuie să faci mai întâi reformele şi abia apoi să intri în zona euro, nu invers", a spus Munchau.
El se aşteaptă ca zona euro să intre în recesiune anul viitor, iar dacă lucrurile se înrăutăţesc România ar fi afectată, dar doar pe termen scurt, pentru că pe termen mai îndelungat beneficiază de o anumită flexibilitate.
"Nu aş fi foarte pesimit în ceea ce priveşte România. Viitorul nu este este unul sumbru, chiar dacă Europa va avea în faţă vremuri grele", a adăugat el.
Întrebat cum vede Uniunea Europeană în următorii cinci ani, Munchau a spus că moneda euro nu va dispărea, iar dacă problemele din blocul comunitar sunt rezolvate, atunci procesul de expansiunii al UE va continua.
Referitor la problemele zonei euro din prezent, editorialistul FT a arătat că acestea pot fi depăşite atât timp cât va exista un angajament politic puternic.
"Dacă va exista un angajament politic puternic, atunci vom trece peste aceste probleme. Dacă nu, atunci zona euro se va prăbuşi", a spus Munchau.
Cele mai valoroase compa