Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că operațiunile de cumpărare de obligațiuni ale băncii centrale „pot doar să fie limitate” și că „noua înțelegere fiscală” europeană reprezintă o modalitate mai bună pentru a opri criza datoriilor suverane.
În timp ce BCE cumpără obligațiuni pentru a îmbunătăți „mecanismul de transmisie” pe piețele de obligațiuni, „astfel de intervenții pot doar să fie limitate”, a declarat Draghi într-un mesaj către Parlamentu European, astăzi. „O nouă înțelegere fiscală ar reprezenta cel mai important semnal pentru guvernele zonei euro. Aceasta ar oferi o traiectorie clară pentru o viitoare evoluție a zonei euro, încadrând, astfel, așteptările”, a adăugat președintele BCE, citat de agenția de știri Bloomberg.
Euro a scăzut în urma declarațiilor lui Draghi, declarații care au survenit la doar o zi după ce BCE și Rezerva Federală (banca centrală a Statelor Unite) au redus costul împrumuturilor de urgență în dolari pentru băncile din afara S.U.A. Dacă această acțiune a avut ca rezultat o creștere puternică a burselor, dobânzile pentru obligațiunile italiene cu scadența la 10 ani sunt, încă, aproape 7%, reflectând extinderea crizei datoriilor suverane înspre centrul zonei euro.
Moneda unică a scăzut față de dolar cu 0,3%, atingând valoarea de 1,3417 dolari, și era tranzacționată la o cotă de 1,3433 dolari la 9:50 ora Bruxellesului. Indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 0,8% la 8:34 ora Londrei, oprind, astfel, o creștere de 9,1% înregistrată în precedentele patru zile.
Liderii europeni se vor întâlni, săptămâna viitoare, pentru a discuta următorii pași în procesul de oprire a unei crize care, în curând, va intra in al treilea an. Strategia lui Draghi este susținută de Angela Merkel, cancelarul german, care a declarat că politicienii ar trebui să îndrepte zona euro către o unuine fiscală în