Ştefan Popa Popa’s a fost la Alba Iulia de 1 decembrie, la vernisajul propriei expoziţii de caricaturi, în Spaţiile RYMA. Cei prezenţi au avut privilegiul de a-şi lăsa chipurile desenate de “regele caricaturii”.
Printre tablourile cu caricaturi expuse în 1 decembrie 2011, la orele 12.30, în ultima cameră a Spaţiilor RYMA, Ştefan Popa Popa’s a desenat peste 30 de portrete ale celor care s-au aşezat pe scaunul din faţa pupitrului său. Artistul nu a perceput nicio taxă pentru desenele sale, însă a explicat că o lucrare de artă are o semnificaţie specială, este oferită din suflet, aşa că, pentru ca beneficiarii gestului său să nu subaprecieze valoarea actului artistic, aceştia vor depune într-o cutie suma simbolică de 10 lei pentru fiecare portret, bani care au fost donaţi, în final, ca suport, Asociaţiei RYMA.
La o glumă făcută de către un membru al publicului, cum că “aceste portrete vor putea fi vândute pe bani grei în viitor”, artistul şi-a exprimat deznădejdea totală în acest sens şi dezamăgirea faţă de modul în care este perceput actul artistic în România: “Dacă aş cânta manele, s-ar vinde ceea ce fac, dar fenomenul Popa’s nu este înţeles în România”.
Ştefan Popa Popa’s a intrat în Cartea Recordurilor (Guiness Book) cu 133 de portrete realizate în doar 60 de minute, depăşind cu 4 secunde timpul petrecut de un calculator pentru desenarea acestor feţe. Cu toate acestea, artistul a mărturisit că se confruntă cu ostilitatea unor artişti din România, pe motiv că îl consideră amator.
În paralel cu zecile de portrete desenate la foc continuu, artistul a întreţinut atmosfera pentru toţi cei de faţă. Acesta împărtăşit celor prezenţi un strop din teoria artei sale: “Un caricaturist vede tot. Foarte multe persoane vin cu diverse defecte pe faţă, o pată de exemplu. Şi eu nu consider că este necesar să redau acea pată de pe faţa. Faţa este masca. Eu nu