Parlamentul European a aprobat aseară ceea ce şeful Comisiei Europene numea „un nou Plan Marshall“ pentru Europa, care va accentua absorbţia fondurilor europene.
UE va suporta cu zece procente mai mult din finanţarea proiectelor de dezvoltare regională din Grecia, Irlanda, Portugalia, România, Letonia şi Ungaria pentru redresarea acestora, au decis ieri eurodeputaţii, în plen, la Bruxelles. Cele şase guverne vor avea de susţinut un efort semnificativ mai mult la cofinanţarea proiectelor europene. Beneficiarii priectelor vor avea de suportat acelaşi procent din finanţare ca şi până acum.
Comisia Europeană a propus în vara acestui an o măsură excepţională prin care „să injecteze bani" în economiile a şase state care vor contribui, din 2012, din bugetele naţionale, cu doar 5% din finanţarea proiectelor europene, faţă de 15% cât trebuie să aloce în prezent. În total, ajutorul este estimat la 2.200 de milioane de euro.
Comisia Europeană a numit măsura „un Plan Marshall" de relansare economică pentru ţările care se confruntă cu dificultăţi de lichidităţi şi care beneficiază de asistenţă financiară din partea UE. Aprobarea acestei propuneri înseamnă pentru România alte 714 milioane de euro care pot fi folosite imediat din fonduri europene, şi nu din bugetul naţional. Primele efecte aşteptate ale noii scheme de finanţare a UE sunt deblocarea unor proiecte şi reducerea deficitelor.
Preşedintele Comisiei Europene „Jose Barroso", a transmis ieri, după vot, că această măsură este un pas important în „recuperarea Europei". „Această măsură arată solidaritate şi suportul pentru ţările care trebuie să aplice programe dureroase de austeritate şi, prin urmare, nu mai au resurse să investească în creştere şi în joburi", a spus Barroso.
Bucureştiul încă nu ştie pe ce va cere banii
Ministerul Afacerilor Europene încă nu a st