În ultimii ani, tocătoarele de hârtie au devenit tot mai populare, mulţi fiind convinşi că astfel de aparate îi protejează de furtul de identitate, scrie Daily Mail.
Însă o competiţie organizată de Agenţia pentru proiecte de cercetare avansată din SUA (DARPA) a dovedit că tocătoarele de hârtie nu oferă foarte multă protecţie.
Mai multe echipe au încercat să reconstituie hârtii tocate de aparat, rupte în cel puţin 244 de bucăţi. Anumite hârtii au reprezentat, însă, un "puzzle" de 6.000 de bucăţele.
DARPA spune că, din hârtia ciopărţită în 6.000 de bucăţi, a rămas un singur fragment nedescifrat. Daily Mail spune că acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la securitatea oferită de tocătoarele de hârtie.
O echipă numită "All your shreds are belong to us" (Toate fâşiile ne aparţin), despre care se crede că ar avea legătură cu grupul de hackeri Anonymous, a creat o metodă nouă de reconstrucţie, cu ajutorul unui algoritm folosit de calculatoare, scrie Daily Mail.
În prezent, însă, calculatoarele sunt surprinzător de slabe la rezolvarea puzzle-urilor, cele mai bune dintre ele reuşind să pună în ordine maximum 400 de piese.
Echipele care au câştigat competiţia, dotată cu premii de 35.000 de euro, au folosit în special munca manuală şi efortul colectiv, scrie sursa.
DARPA speră că, într-o zi, cineva va reuşi să pună la punct un algoritm automatizat, care să le permită soldaţilor americani să reconstruiască orice document ciopârţit cu un tocător de hârtie.
"Trupele recuperează foarte multe documente distruse de pe teren, însă reconstruirea acestora este o sarcină care te poate descuraja. Concursul DARPA îi provoacă pe inginerii de calculatoare, pe amatorii de puzzle-uri şi pe oricine altcineva să concureze pentru 35.000 de euro. Scopul este să găsim o tehnică pe care să o folosim pe câmpul de luptă, dar acest lucru ar