Astăzi, manifestările de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României par a fi intrat într-un tipar obişnuit: parade militare pe sub arcul de triumf, jurăminte, discursuri patriotice sau patetico-naţionaliste, comemorări uneori sincere, alteori ipocrite.
Pentru mulţi cetăţeni ai României, ziua de 1 Decembrie este doar o zi liberă în calendar, puţini fiind cei care încearcă să înţeleagă, mai mult decât ceea ce au învăţat din manualul de istorie, ce anume s-a întâmplat acum aproape o sută de ani, la Alba Iulia.
Pentru alţii, amintirea este una vie, care îi îndoliază în continuare, această zi reamintindu-le an de an că ei sunt, de fapt, nişte învinşi ai istoriei.
Cu toate acestea, şi unii şi alţii rămânem cetăţeni ai acestei ţări, iar celebrarea, peste şapte ani de zile, a o sută de ani de la Marea Unire, trebuie să ţină cont de acest fapt, şi să-i includă, cumva, şi pe cei separaţi din cauza ignoranţei, dar şi pe cei excluşi de resentimente mutuale, care nu-şi mai găsesc locul într-o Românie europeană, a secolului XXI.
Click aici pentru a afla adevărata semnificație a Momentului Alba Iulia și spune și tu cum ai vrea să fie sărbătorită Zia Națională