Adunaţi, simbolic, la Cluj-Napoca, liderii USL au vorbit despre „o justiţie independentă", care să nu mai depindă de banii de la Ministerul Justiţiei. Cum se va ajunge la acest ideal? Un indiciu găsim în declaraţia lui Victor Ponta: „O să-i băgăm în închisoare (...). Măcar la asta mă pricep".
Promisiunea către membrii PDL că vor ajunge în închisoare după ce USL va câştiga alegerile a fost făcută de Victor Ponta cu doar o zi înainte ca el şi Crin Antonescu să dezvăluie câteva elemente ale „viziunii USL despre justiţie". Una din concluziile dezbaterii lansate ieri? Că există pericolul ca procurorii să cheltuiască „banii contribuabilului" şi să afecteze „drepturile unor cetăţeni nevinovaţi", în condiţiile în care cercetările penale durează chiar şi trei-patru ani. Soluţia USL? Când va ajunge preşedinte Crin Antonescu şi când va fi numit un nou procuror-şef, procurorii care pierd procesele vor răspunde.
Apoi, în viziunea lui Ponta, ar trebui acordată mai multă atenţie şi milioanelor de procese civile, zecilor de mii de procese ale firmelor şi proceselor penale de genul violurilor şi crimelor, nu doar cazurilor de corupţie, care sunt mai „strălucitoare" pentru presă.
Cât despre mult-criticatele DNA şi ANI, liderii USL spun că vor fi păstrate, după ce ajunge Uniunea la putere, „deşi aceste instituţii nu se mai regăsesc niciunde în Europa". La fel ca în cazul altor instituţii, precum Curtea Constituţională, DNA şi Agenţia Naţională de Integritate sunt sau nu considerate utile de opoziţie după ce decizii iau. De pildă, în cazul primarului Sorin Apostu (PDL), DNA a făcut treabă bună, ceea ce l-a determinat pe Victor Ponta să spună că va sprijini DNA. Nu acelaşi discurs îl avea liderul USL când procurorii anticorupţie vizau lideri social-democraţi. Atunci, Daniel Morar dădea dovadă „de supuşenie şi lipsă de scrupule sau mofturi în executarea ordinelor de