O zi liberă în următoarele 30 de zile calendaristice sau un spor salarial de sută la sută. De aceste facilităţi trebuie să beneficieze toţi angajaţii care azi, de 1 Decembrie – zi de sărbătoare legală prevăzută de Codul Muncii, se duc la serviciu.
După cum a explicat Ovidiul Mureşan, inspector şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă ITM (Sălaj) anual conform Codului Muncii, angajaţi români au parte de 11 sărbători legale în care angajatorii trebuie să acorde zile libere angajaţilor. Este vorba despre : zilele de 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, Adormirea Maicii Domnului, 1 Decembrie şi prima şi a doua zi de Crăciun. Pe lângă acestea, adepţii altor culte relogioase legale mai beneficiază de două zile libere pentru fiecare din cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale altele decât cele creştine.
Beneficii pentru cei care lucrează în zilele de sărbătoare legală
Mureşan a explicat că, în acelaşi timp există şi categorii de salariaţi care în zilele de sărbătoare legală trebuie să se prezinte la muncă, fiind vorba despre angajaţii din diferite domenii de activitate care trebuie să asigure permanenţa. În acest caz, angajatorul trebuie să le acorde celor în cauză o zi liberă, în următoarele 30. „Salariaţilor care lucrează în unităţile sanitare, de alimentaţie publică sau în alte domenii unde trebuie asigurată permanenţa li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive bine întemeiate nu se acordă această compensare, salariaţii beneficiază pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală de un spor salarial la salariul de bază, de sută la sută .Concret ziua legală de sărbătoare în care angajatul a muncit va fi plătită dublu”, a precizat inspectorul şef adjunct al ITM Sălaj.