Ziua naţională a României, aşa cum este sărbătorită astăzi, nu apropie românii între ei şi nu naşte niciun fel de sentimente pentru apartenenţa la aceeaşi naţiune.
Sărbătoarea naţională este, de 20 de ani, un fel de ipostaziere perfectă a modului în care arată România: o ţară divizată, fracturată, plină de inechităţi.
Până şi ziua naţională arată ca o punere în scenă a privilegiilor, cu majoritatea fără putere, dirijată de o minoritate malignă şi hotărâtă. Din punct de vedere identitar, românii trebuie să vadă în sărbătoarea naţională, rostul existenţei lor ca popor şi nu ca populaţie întâmplătoare.
Adevărata zi naţională a României este 10 mai. Ziua naţională trebuie să fie o sărbătoare a românilor, a cetăţenilor. Aşa o vedeau elitele dinainte de 1947. Cei care i-au eliminat, au văzut ziua naţională ca o sărbătoare a statului.
Confiscarea de către stat - în sensul autoritar şi abuziv al termenului - a zilei naţionale, a alungat românii din centrul acestui eveniment, arătându-le că nu ei sunt beneficiarii sărbătorii.
Citeste mai mult despre ceea ce ar trebui să insemne o zi nationala pentru romani si intră AICI in dezbatere: Care este adevărata zi naţională a României: 1 decembrie, sau 10 mai?