Europarlamentarul Monica Macovei salută adoptarea, pe 1 decembrie 2011, de Parlamentul European a Codului de conduită pentru europarlamentari.
“Pana acum nu a existat un Cod de conduita al membrilor Parlamentului European. Acesta este primul si avem nevoie de el. Din pacate insa, acest Cod va ramane asociat cu scandalul care a afectat imaginea Parlamentului European si cu felul in care Adrian Severin a facut România de rusine si continua sa o faca refuzind sa isi dea demisia. Dl Severin conferentiaza la Bucuresti despre mitologia fenomenului coruptiei, in timp ce la Bruxelles politicienii din statele UE iau masuri concrete impotriva coruptiei”, a declarat Monica Macovei.
Codul de conduita defineste conflictul de interese si prevede posibilitatea sanctionarii europarlamentarilor, inclusiv prin suspendarea sau chiar retragerea mandatului. Codul arata clar ca europarlamentarii nu pot primi bani sau avantaje in schimbul votului sau activitatii legislative sau politice din cadrul Parlamentului European. In plus, potrivit noilor reglementari, europarlamentarii trebuie sa depuna o declaratie de interese financiare, in care sa precizeze, printre altele:
activitatile profesionale din ultimii trei ani dinaintea preluarii functiei in Parlament; orice activitate periodica remunerate exercitata de deputat in paralel cu exercitarea functiilor, ca salariat sau ca lucrator independent; orice activitate externa ocazionala remunerata (inclusiv scrierile de autor, conferinte sau expertize), in cazul in care remuneratia totala depaseste 5.000 EUR pe an calendaristic; participarea la comitete sau consilii de administratie din intreprinderi, organizatii neguvernamentale, asociatii sau orice organism cu personalitate juridica, ori exercitarea altor activitati externe, remunerate sau nu; orice alt interes financiar care ar putea avea o influenta asupra exercitarii funct