Leul evoluează în tandem cu euro şi reacţionează la veştile din UE. România are nevoie de un curs de echilibru, spun economiştii, care este posibil dacă Guvernul îşi respectă ţintele asumate. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Faptul că România face parte din Uniunea Europeană implică atât avantaje, cât şi riscuri. Un pericol este că, vrem noi sau nu vrem, putem fi afectaţi de problemele legate de datoriile suverane ale statelor din zona euro. Ceea ce se şi întâmplă de câteva luni încoace. Vestea bună este, însă, că moneda noastră se dovedeşte mai rezistentă decât altele din regiune: în timp ce leul s-a depreciat cu 2-3% pe parcursul acestui an, forintul maghiar a pierdut 11-13%, iar zlotul polonez a slăbit cu 10%.
Cine pariază pe România
Valentin Lazea, econo mistul- şef al Băncii Naţionale, spune că "România e percepută ca o economie de frontieră, iar leul ca o monedă de frontieră". Potrivit acestuia, leul ar putea fi mai atractiv decât euro doar în "scenariul catastrofal când euro s-ar prăbuşi cu totul, lucru pe care nu ni-l dorim".
În prezent, spune oficialul BNR, autorităţile române sunt în proces de recâştigare a încrederii investitorilor. Totuşi, Lazea le recomandă românilor să ia credite în lei, având în vedere că majoritatea populaţiei îşi primeşte veniturile în moneda naţională. Chiar dacă suntem încă priviţi ca o ţară riscantă, avem şanse să recuperăm. Drept dovadă, faptul că unii investitori decid să parieze pe România chiar şi în aceste vremuri tulburi. În octombrie şi noiembrie, patru companii americane, Toro, Honeywell Friction, Delphi Diesel, Flextronix, compania Yazaki din Japonia şi Olympus Dairy din Grecia au inaugurat investiţii în valoare totală de circa 190 milioane de euro, creând aproape 2.000 de locuri de muncă.
Ce ar mai trebui să facem ca moneda locală să nu se deprecieze? "Dacă Guvernul va fi