Marea Unire de la 1 decembrie 1918 a fost fotografiată de Samoilă Mârza, un tânăr de 32 de ani, întors cu patru zile în urmă din război. Fotografiile făcute de Samoilă Mârza sunt singurele fotografii care se păstrează din timpul acelor evenimente.
Istoricii arată că Samoilă Mârza a ajuns "fotograful Unirii" dintr-o întâmplare, deoarece fotograful Arthur Bach, angajat oficial de către organizatorii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, nu s-a prezentat pentru a imortaliza evenimentele.
Străinii cu inimă de român din Iaşi sărbătoresc Ziua Naţională
Cum sărbătoreau românii 1 Decembrie. Imagini inedite cu Ziua Naţională în ultimii 20 de ani GALERII FOTO
Tânărul Samoilă avea experienţă totuşi, pentru că în timpul primului război mondial, el a fost încadrat în serviciul topografic şi fotografic al armatei, fiind trimis pe frontul din Italia.
Înainte cu patru zile de 1 Decembrie 1918, Samoilă Mârza s-a întors în satul natal, Galtiu, iar în dimineaţa de 1 Decembrie a pornit şi el spre Alba Iulia, după ce a făcut trei fotografii cu săteni care mergeau la Marea Adunare Naţională.
Pentru a imortaliza Unirea, fotograful şi-a cărat aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele de sticlă pe bicicletă, pe distanţa de aproape 11 kilometri dintre Galtiu şi Alba Iulia. Dar pentru că nu avea permis de acces în Sala Unirii de la Alba Iulia, Samoilă Mârza a rămas pe dinafară.
Tânărul a făcut trei instantanee din mulţime şi două imagini cu tribunele oficiale, care sunt singurele fotografii ale evenimentului de la Alba Iulia.
Samoilă Mârza a reuşit, de-a lungul timpului, să imortalizeze evenimente istorice importante, precum vizita Regelui Ferdinand I din anul 1919 de la Alba Iulia, Abrud şi Câmpeni, încoronarea Regelui Ferdinand I cu Regina Maria, în 22 octombrie 1922, la Alba Iulia, sau în 1928 - manifestăril