O ţestoasă „pierdută" acum trei ani prin Marea Nordului, la mii de kilometri de arealul ei obişnuit, se va întoarce acasă în cele din urmă. Animalul, numit Johnny Vasco da Gama face parte dintr-o specie rară, ţestoasele Kemp's Ridley, şi în mod normal nu avea cum să reziste temperaturilor foarte joase din apropierea Olandei.
În 2008, animalul a fost găsit îngheţat în Marea Nordului, aproape de Olanda, iar oamenii de ştiinţă şi îngrijitorii au spus că a venit din Golful Mexic, de lângă Statele Unite. Olandezii au numit-o Johnny, iar îngrijitorii de la parcul marin „Zoomarine" din Portugalia i-au adăugat porecla de Vasco da Gama, după exploratorul lusitan.
O echipă întreagă de conservare a faunei marine a lucrat pentru a o aduce înapoi în habitatul ei natural. Acum 3 zile Johnny a ajuns la Laboratorul Marin „Mote" din oraşul Sarasota, Florida, unde a fost analizată, i s-au făcut analize şi a fost pregătită pentru a fi eliberată în larg.
Nimeni nu ştie exact cum a ajuns Johnny până în Olanda, scrie livescience.com. În mod normal, ţestoasa ar fi trebuit să rămână în Golful Mexic, în estul coastei americane. Cel mai probabil, au spus oamenii de ştiinţă, animalul a fost prins de curenţii marini reci. Acestea „îngheaţă" aceste animale, iar organele interne li se opresc. În unele cazuri, animalele sunt ucise de curenţii reci, dar Johnny Vasco da Gama a rezistat şi a fost găsită de olandezi în noiembrie 2008.
După setul de analize, Johnny va fi eliberată în câteva zile în apele din apropierea statului american Florida, iar cei care au avut grijă de ea speră să nu se mai „piardă" din nou în Ocean.