Referitor la hotărârea instanţei de acceptare a recursului Prefectului Claudiu Palaz privind organizarea unui referendum la Cernavodă, primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, spune că nu a primit nicio comunicare oficială din partea instanţei.
După niciun an de la alegerea Marianei Mircea ca primar al oraşului Cernavodă, la sediul Instituţiei Prefectului a ajuns o adresă scrisă de un grup de cernavodeni (n.r. peste 4.000 de localnici au dat cu subsemnatul, cifră care se apropia de cea a votanţilor din iunie 2008, când Mircea a obţinut mandatul de edil al urbei) care solicitau organizarea unui referendum pentru demiterea acesteia. Atunci, edilul a făcut o plângere la Parchet împotriva acelor persoane, însă rezultatul a fost în favoarea lor: neînceperea urmăririi penale.
La scurt timp, prefectul judeţului Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz, anunţa începerea procedurilor de organizare a referendumului pentru demiterea primarului de la Cernavodă. „Întrucât justiţia a dispus neînceperea urmăririi penale în acest dosar, apreciind că niciuna dintre infracţiunile de care i-a acuzat Mariana Mircea pe Marian Cadiu, Ioan Costache, Luminiţa Costache şi Nicolae Sorin Costache nu se confirmă, demersul acestora este perfect legal. După cum se arată şi în rezoluţie, nu a rezultat niciun argument prin care să se adeverească faptul că presupuşii făptuitori au instigat pe cineva la ură pe temei de apartenenţă politică sau la alte atitudini negative în rândul cetăţenilor oraşului. Prin urmare, vom demara, conform legii, procedurile de organizare a referendumului pentru demiterea primarului din Cernavodă", a declarat la acel moment Palaz.
Doi ani de tertipuri pentru blocarea referendumului
De aproape doi ani, prin diverse tertipuri, edilul din Cernavodă, Mariana Mircea, a încercat să obstrucţioneze derularea referendumului privind demiterea sa din funcţie.