1 Decembrie 1918 , la Alba Iulia. În cetatea simbol a neamului românesc, pe lângă delegaţii oficiali (1228), s-au adunat românii veniţi din toate colţurile ţării. Bucuria reîntregirii neamului era fără margini. Straie de sărbătoare, steaguri tricolore, poate că niciodată românii nu fuseseră mai uniţi. România Mare se năştea sub ochii lor. Printre aceştia se afla şi unicul om care a imortalizat Unirea: Samoilă Mârza, din satul Galtiu.
Samoilă Mârza s-a născut la 18 septembrie 1886. După liceu, în perioada anilor 1909-1911, este trimis la Sibiu, unde devine ucenicul fotografului sibian Iainek. În timpul primului război mondial, Mârza este recrutat de autorităţile austro-ungare, fiind trimis pe front, în Galiţia. În cadrul luptelor a ajuns până la Riga, Letonia. În 1916 este încadrat în serviciul topografic şi fotografic al armatei. Spre sfârşitul războiului, Samoilă Mârza ajunge la Trieste, Italia, de unde va pleca la Viena. În capitala Austriei, Mârza reuşeşte să facă trei clişee fotografice care surprind sfinţirea primului tricolor al Consiliului Naţional Român Militar (era 14 noiembrie 1918). Această întâlnire istorică s-a petrecut în prezenţa generalului Boieriu, a lui Iuliu Maniu şi a celorlalţi militari români din Viena.
Ştiind că în Ardeal se pregăteau evenimente istorice, Mârza pleacă spre Alba Iulia. Din păcate, el nu a avut credenţional (permis) să intre în sala în care se decidea Unirea, dar a putut lua pulsul mulţimii sosite la Marea Adunare Naţională. Fusese acordat un singur credenţional, albaiulianului Bach, fotograf german, care (de frică sau pentru că nu era de acord cu evenimentele care se derulau) nu s-a prezentat la Sala Unirii.
Samoilă Mârza a realizat cinci fotografii cu aspecte de la Marea Adunare Naţională, dintre care trei cu mulţimile venite şi două cu tribunele oficiale la care a fost citit actul