n) 25 de milioane de decese înregistrate în ultimii trei ani provocate de HIV, virusul care este la originea celei mai severe boli infecţioase.
n) În 2010, în lume erau aproximativ 34 de milioane de persoane cu HIV. Infecţia cu HIV se depistează cu ajutorul unor teste de sânge care detectează prezenţa sau absenţa anticorpilor şi antigenelor.
n) Până acum nu a fost pusă la punct o modalitate de vindecare a acestei infecţii, însă, cu ajutorul tratamentelor de ultimă generaţie, medicamente antiretrovirale, este posibilă prelungirea speranţei de viaţă şi a calităţii acesteia.
n) În 2010, aproximativ 6,6 milioane de persoane cu HIV din ţări cu PIB-uri mici şi medii erau incluse în terapii antiretrovirale, dar 7 milioane nu beneficiau de aceste tratamente.
Virusul imunodeficienţei umane (HIV) atacă sistemul imunitar, slăbeşte sistemele de supraveghere şi apărare a organismului în lupta cu infecţiile şi chiar cu anumite forme de cancer. Pe măsură ce HIV alterează şi distruge funcţiile celulelor imunitare, imunodeficienţa se instalează treptat la persoanele infectate. Virusul determină o vulnerabilitate accentuată la un mare număr de infecţii şi boli pe care, în mod normal, un sistem imunitar sănătos le poate ţine sub control. Stadiul cel mai avansat al infecţiei cu HIV îl reprezintă sindromul imunodeficienţei dobândite (SIDA), care se poate instala la 10-15 ani de la infectare.
Acest stadiu este asociat cu apariţia unor forme de cancer, infecţii şi alte manifestări clinice severe. Simptomele sunt diferite, în funcţie de stadiul infecţiei. Deşi persoanele cu HIV sunt mai contagioase în primele luni de la dobândirea virusului, numeroşi pacienţi ignoră acest aspect. Periculos este faptul că, în stadiile de debut, infecţia este asimptomatică sau prezintă simptome ce ne duc cu gândul la o gripă: febră, cefalee, eritem sau iritaţii în gât.