CSM a respins doua solicitari care ar fi impus criterii de integritate si moralitate. Prima respinsa a fost cererea DNA ca judecatoarea Viorica Costiniu sa nu mai judece dosarele venite de la procurorii anticoruptie, deoarece sotul ei, Florin Costiniu, a fost trimis in judecata de DNA si exista, deci, un semn de intrebare legitim asupra impartialitatii ei. A doua cerere respinsa propunea ca judecatorii sa nu mai judece dosarele venite de la unitatile de parchet care ancheteaza sau au trimis in judecata membri ai familiilor judecatorilor sau rude ale acestora. In acest context, este utila propunerea presedintelui CSM ca astfel de situatii sa fie prevazute expres ca incompatibilitati, in lege, pentru toti judecatorii.
Ar fi fost de salutat daca judecatoarea Viorica Costiniu ar fi renuntat singura sa mai judece dosare venite de la DNA (mai mult, cred ca ar fi trebuit sa se suspende din a judeca orice dosar penal). Ar fi dat semnalul ca pune mai presus de orice increderea in justitie, principiul aparentei de impartialitate a judecatorilor si ca respecta opinia publica.
Aici nu este vorba de persoana Viorica Costiniu, ci de un principiu. Prin comparatie, judecatorul Birsan de la CEDO nu mai judeca dosarele privind Romania de cind sotia lui este cercetata de DNA, tocmai pentru ca reclamantii romani sa nu se indoiasca de credibilitatea CEDO.
Si se mai ridica o intrebare: cele doua reprezentante ale societatii civile, Georgiana Iorgulescu si Corina Dumitrescu, care au votat impotriva, asa cum relateaza presa, ce interese apara? Pe ale societatii civile cu siguranta nu le apara si, de aceea, trebuie sa explice public votul pe care l-au dat.
Urmeaza raportul Comisiei Europene, chestiunile de etica ale membrilor CSM si integritatea sunt sub lupa Comisiei si, de aceea, sunt datoare sa spun aceste lucruri public. Factura de plata vine pentru toata tara. @