Care sunt cauzele aparitiei disfunctiei erectile? Studiile epidemiologice actuale arata ca disfunctia erectila afecteaza 20% din populatia globala, procentele mai mari fiind intalnite la varstele inaintate. Romania se situeaza intre tarile cu procentele cele mai mari de disfunctie erectila in comparatie cu tarile est-europene. In anul 2000, numarul barbatiilor cu probleme se situa la aproximativ 1,35 milioane. Din pacate, se estimeaza o dublare a acestui numar pana in 2025.
Cat dureaza un act sexual satisfacator?
"Durata medie a actului sexual la barbatii fara disfunctie erectila este intre 9 si 10 minute. Peste 90% dintre barbatii cu disfunctie erectila considera ca fermitatea penisului este la fel de importanta ca si durata erectiei pentru a obtine un act sexual satisfacator; in cazul in care disfunctia erectila se asociaza cu alte boli (dislipidemie, diabet zaharat, hipertensiune), durata medie a erectiei poate scadea la sub un minut!", explica dr. Victor Madan.
Care sunt cauzele aparitiei disfunctiei erectile?
Disfunctia erectila poate avea origine multipla, incepand de la oboseala cotidiana, factori ambientali sau ai relatiei de cuplu (cauze psihogene) si terminand cu cauzele medicale. Fiind un mecanism mediat vascular, factorii de risc care pot afecta erectia sunt similari cu cei pentru bolile cardio-vasculare (obezitatea, fumatul, lipsa de efort fizic, hipercolesterolemia).
Dintre cauzele medicale cu influenta asupra erectiei, diabetul zaharat si bolile cardiovasculare reprezinta aproximativ 75%; deficitele hormonale (in special testosteron), neurologice, tahicardia, fibrilatia, hipertensiunea sunt alte cateva cauze ce pot genera disfunctie erectila. De asemenea, tratamentele impotriva depresiei sau insomniei precum si chirurgia pentru cancer de prostata pot avea un efect negativ asupra erectiei. Proportia dintre cauzele psihogene