Bursele asiatice au crescut, joi, după ce acțiunea coordonată a celor mai importante bănci centrale pentru a oferi băncilor comericale lichidități în dolari la costuri reduse a provocat o creștere puternică a bursei americane.
Cu toate acestea, conform multor analiști, este puțin probabil că această creștere va dura având în vedere că acțiunea nu a făcut altceva decât să „cumpere timp” pentru liderii europeni, fără a rezolva problemele financiare europene, arată CNBC
„Aceste lichidități sunt, în mod cert, o soluție pentru un simptom al problemei, dar avem nevoie ca europenii înșiși să rezolve cauzele crizei și problemele de solvabilitate”, a declarat Nick Bennenbroek, șeful pentru strategie valutară al Wells Fargo, în New York.
Michael McCarthy, strateg-șef pentru piețe al CMC Markets, în Sydney, a declarat că puternica creștere a burselor a fost tipică pentru o întremare a unei piețe în scădere. „În acest moment, Europa are nevoie de un lider, cineva care să poată să evalueze corect situația și să evidențieze interesele comune ale celorlalți lideri europeni pentru ca aceștea să fie capabili să acționeze la unison”, a adăugat acesta.
Criza datoriilor suverane, care deja afectează puternic Europa, este estimată să se înrăutățească în 2012, când multe din guvernele zonei euro vor trebui să-și refinanțeze datoriile uriașe. Conform lui Ilian Mihov, profesor de economie la școala de comerț INSEAD, numai Italia va trebui să rostogolească o datorie de peste 400 de miliarde de euro, în 2012, în jur de 20% din datoria sa totală. Având în vedere că Italia plătește dobânzi la obligațiunile sale de 7% până la 8%, acest lucru ar putea să fie dificil, a adăugat acesta.
Singura soluție, spun experții, este ca Europa să se îndrepte către o uniune fiscală sau ca Banca Centrală Europeană să cumpere mai multe obligațiuni suverane. Nick Benne