Site-ul Wikileaks a publicat astăzi mai multe documente despre firmele care dezvoltă tehnologii de supraveghere şi despre transformării acestei industrii într-o afacere la nivel mondial. Baza de date prezentă pe site conţine 287 de documente intitulată "spy files" şi conţine documente de la companii de profil din peste 25 de ţări. Printre documente nu apare vreo firmă care operează din România.
"Societăţile de supraveghere deturnează computerele personale şi terminalele mobile, înregistrează fiecare folosire a lor, cât şi fiecare locaţie, chiar şi sunetele din camerele în care se află", anunţă Wikileaks.
Noile documente date publicităţii furnizează detalii asupra companiilor care fac miliarde de dolari din vânzarea instrumentelor tehnologice de urmărire. Majoritatea cumpărătorilor de astfel de produse sunt chiar guvernele anumitor state, afirmă Wikileaks.
De asemenea, organizaţia afirmă că această industrie a luat avânt o dată cu data de 11 septembrie 2001, când cele două turnuri World Trade Center din New York au fost distruse.
Wikileaks a realizat o hartă interactivă cu firmele care supraveghează în fiecare ţară în parte.
Companiile care produc aparate tot mai sofisticate de supraveghere îşi vând tehnologia la nivel mondial, această industrie fiind în acest moment nereglementată, susţine Wikileaks. Agenţiile de informaţii sau forţele militare au capacitatea să intercepteze apelurile telefonice şi computerele fără ajutorul sau cunoştinţa furnizorilor de servicii de telecomunicaţii.
Tehnologia de supravegheat, vândută dictatorilor
Când cetăţenii din Egipt sau Libia au reuşit să răstoarne regimurile dictatoriale în acest an, au fost descoperite mai multe camere de ascultare unde se foloseau dispozitive cumpărate de la firme din Marea Britanie (Gamma), Franţa (Amesys), Africa de Sud (VASTech) sau din China (ZTE Corp), precizează