Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, dau semnale că nu se înţeleg asupra schimbărilor Tratatului UE, înaintea summitului decisiv din 9 decembrie.
Franţa şi Germania rămân pe poziţii destul de diferite privind schimbarea Tratatului UE. Aceasta în ciuda promisiunii făcute de cancelarul german, Angela Merkel, şi de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, de a veni cu propuneri comune de reformă economică şi bugetară în ţările eurozonei înainte de Summitul UE din 9 decembrie.
Sarkozy şi-a prezentat ieri ideile de schimbare a Tratatului european la Toulon (Franţa), iar Merkel va face astăzi acelaşi lucru. Cei doi lucrează la un proiect de a da mai multă putere Bruxelles-ului asupra bugetelor naţionale pentru a institui responsabilitatea fiscală, dar par a rămâne în dezacord asupra unor aspecte importante ale acestui plan. Franţa a trimis un semnal clar că nu doreşte să dea Comisiei Europene puterea de a aplica măsuri bugetare în ţările eurozonei.
„Regulă de aur"
„Ceea ce vrem noi e mai multă disciplină bugetară, dar o disciplină exercitată de state, cu participarea reală a parlamentelor naţionale. Nu se pune problema transferului de suveranitate", a declarat Valérie Pécresse, ministrul francez al Bugetului şi purtătorul de cuvânt al guvernului Sarkozy. Ea a vorbit despre o propunere ca toţi membrii eurozonei să adopte o „regulă de aur" constituţională care să oblige guvernele să-şi echilibreze bugetele, care să fie „controlate de jurisdicţia statelor".
Valérie Pécresse a spus că disciplina bugetară ar urma să fie „sub controlul" instituţiilor europene, dar implicaţia clară a fost că puterea de a acorda sancţiuni judiciare va rămâne în mâinile ţărilor membre. Comentariile ei au arătat că Franţa şi Germania rămân la o anumită distanţă de opinii, în ciuda promisiunii de a veni cu propuneri co