Grecia s-a angajat în scris faţă de creditorii săi, UE şi FMI, să adopte "toate măsurile necesare" pentru aplicarea planului european de redresare a economiei sale, au anunţat miercuri seara serviciile premierului Lucas Papademos, relatează AFP.
"Guvernul va lua orice măsură necesară pentru a pune în aplicare deciziile summit-ului zonei euro de la 26 octombrie şi să realizeze obiectivele programului de redresare a economiei, crucial pentru ameliorarea vieţii în Grecia", a anunţat Papademos într-o scrisoare adresată liderilor Uniunii Europene (UE) şi Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Această scrisoare a fost trimisă marţi liderilor UE Herman Van Rompuy, Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso, zonei euro Jean-Claude Trichet, Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi şi FMI Christine Lagarde.
Papademos subliniază în această scrisoare că "Guvernul său este puternic angajat să pună în aplicare măsurile actualului plan economic", "să elaboreze un nou plan plurianual credibil" şi "să finalizeze schimbul obligaţiunilor statului grec deţinute de creditorii privaţi (PSI), lucru care va contribui la viabilitatea datoriei greceşti".
Zona euro a decis în noaptea de 26 spre 27 octombrie un al doilea plan de ajutorare a Greciei, care vizează ştergerea a 50 la sută din datoria ţării, prin participarea voluntară a creditorilor privaţi la un schimb de obligaţiuni greceşti.
Acest plan prevede, de asemenea, un nou împrumut pentru ţară, în valoare de 130 de miliarde de euro, dintre care 30 de miliarde de euro sunt destinate recapitalizării băncilor greceşti.
Papademos a subliniat că "reformele financiare şi structurale vor continua, în vederea ameliorării competitivităţii ţării", care a intrat, în 2008, într-o gravă recesiune.
Grecia trebuie să îşi continue "eforturile pentru a reface stabilitatea financiară, creşterea economică