O idee cu care unii, poate cei mai mulţi dintre noi, ne obişnuim greu. Chiar dacă se întâmplă de aproape o sută de ani. Însă faptul că o parte din locuitorii acestei ţări nu au motive să sărbătorească ziua de 1 Decembrie nu ar trebui ignorat. Maghiarii din România.
Preşedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, vorbeşte într-un interviu pentru VoxPublica despre promisiunile neonorate din Proclamaţia de la Alba-Iulia, despre faptul că România ar mai trebui să aibă o sărbătoare naţională, una care ar putea să fie a tuturor locuitorilor ei sau despre cum sunt încă maghiarii cetăţeni de mâna a doua ai acestei ţări.
Szasz Jeno: Pentru mine personal această sărbătoare reprezintă o sărbătoare neonorată de majoritatea românească, din cauza faptului că în Proclamaţia de la Alba Iulia ni se promitea că minorităţile vor avea autonomie. A rămas o promisiune neonorată. În ceea ce priveşte sărbătoarea, ştiţi, libertatea mea personală are o limită, acolo unde începe libertatea dumneavoastră. Dacă suntem solidari şi egali, şi ar trebui să fim nu doar în faţa lui Dumnezeu, ci şi în faţa legilor, ar fi frumos ca în secolul XXI, trăind într-o Europă civilizată, trebuie să clădim o ţară comună, care nu e doar a majorităţii, prin modificarea unui singur articol din Constituţie, acela care susţine că România e stat naţional, şi care ar trebui să spună că România e stat multinaţional, pentru că nu sunt doar români în această ţară, ci şi minorităţi. Ar fi un pas către civilizată.
R: Şi atunci 1 Decembrie nu ar mai trebui să fie Ziua Naţională a României?
S.J: Sunt ţări unde sunt mai multe zile naţionale. Vă dau exemplul Ungariei, unde sunt trei: 15 martie – aniversarea Revoluţiei de la 1848, 20 august – Ziua Sf. Ştefan, fondatorul Ungariei moderne şi 23 octombrie – aniversarea Revoluţiei din 1956. Eu cred că ar trebui să găsim o zi naţională în afară de 1 Decemb