Astăzi, de Ziua Naţională a României, la Arcul de Triumf are loc o impresionantă desfăşurare de forţe. Tancuri, militari, jandarmi şi poliţişti călare trec pe sub monument. Puţini sunt însă cei care ştiu povestea acestui simbol al oraşului, care de ani întregi a fost martorul defilării a milioane de soldaţi Astăzi, de Ziua Naţională a României, la Arcul de Triumf are loc o impresionantă desfăşurare de forţe. Tancuri, militari, jandarmi şi poliţişti călare trec pe sub monument. Puţini sunt însă cei care ştiu povestea acestui simbol al oraşului, care de ani întregi a fost martorul defilării a milioane de soldaţi
Arcul de Triumf a fost construit în anul 1922, din lemn peste care s-a turnat ipsos. Monumentul a fost ridicat în cinstea proclamării Unirii, după victoria armatelor române în Primul Război Mondial. În 1936 vechiul Arc a fost înlocuit cu unul din piatră, realizat de arhitectul Petre Antonescu. În aceeaşi formă a rămas şi acum.
Faţada sudică este împodobită cu două medalioane din bronz, ce înfăţişează chipurile regelui Ferdinand şi reginei Maria. Interesant e că în perioada comunistă aceste efigii au fost înlocuite cu flori din piatră.
După 1989, florile au fost date jos şi chipurile regale şi-au reluat locul. Pe faţada nordică au fost sculptate "Bărbăţia" (un războinic cu o sabie) şi "Credinţa" (un tânăr cu o cruce). Pe pietrele de boltă sunt menţionate bătăliile războiului, iar pe lateral sunt înscrise proclamaţiile Regelui Ferdinand către popor când ţara a intrat în război şi cea de la Alba Iulia, cu prilejul încoronării.
Arcul de Triumf e deschis vizitării azi după parada militară, pe 3 şi pe 4 decembrie. Puteţi urca şi pe terasă, dar şi admira expoziţiile din interiorul monumentului. Intrarea e gratuită.