Din 100.000 de persoane, 11 sunt diagnosticate cu această boală venerică. Prostituţia practicată ilegal şi lipsa educaţiei sexuale sunt câteva explicaţii. Pe holul unei clinici pri-vate, Violeta (31 ani) aşteaptă să primească rezultatele analizelor. Umblă deja cu mintea prin Canada, unde urmează să emigreze împreună cu soţul ei. Îşi plimbă uşor privirea spre ceilalţi oameni care stau la rând, visând la planurile pe care şi le-au făcut amândoi, la joburile pe care le vor avea şi la casa pe care speră să şi-o cumpere.
- Manea Violeta?, se aude dintr-o-dată vocea unei asistente.
- Aici, răspunde tânăra, scuturându-se de gânduri.
- Ai sifilis!
- Eu? Cum să am sifilis?, răspunde crispată Violeta.
- Da, ai sifilis. Pentru că duci o viaţă sexuală haotică, rezumă asistenta şi trânteşte uşa în urma ei.
Fără să mai ceară lămuriri, Violeta iese din clinică şi se urcă în maşină. Îi spune soţului că are sifilis şi că probabil e şi el infectat. „De unde ai tu sifilis?" întreabă soţul, şocat. „De unde să ştiu? De la tine! Tu pleci mereu în delegaţii", se apără Violeta. Laurenţiu insistă: „Sub nici o formă! Tu o făceai pe mironosiţa când rămâneai singură acasă şi, de fapt, iată rezultatul!". O oră au stat în maşină cu ochii închişi, fără să mai spună nimic. Toate planurile legate de emigrare se destrămau. Se gândeau că nu vor mai pleca niciodată în Canada.
Ruşinea ţine bolnavii departe de medici
Violeta şi Laurenţiu sunt un caz fericit. Şi-au repetat analizele şi au ieşit negative. Au uitat de certuri şi au plecat în Canada, unde locuiesc de 5 ani. În ultimul an au fost diagnosticaţi cu sifilis 11 români la 100.000 de locuitori, comparativ cu rata europeană de 4,5 cazuri noi la 100.000 de locuitori, ceea ce face ca ţara noastră să fie încă fruntaşă în Europa la acest capitol, arată datele furnizate de European Centre for Di