Prima dată, balonul a fost testat în septembrie. Nadal venea de la New York, pierduse finala Open-ului american în faţa lui Djokovici şi trebuia să joace la Córdoba, în Cupa Davis, la un interval de numai cîteva zile. Alt continent, altă suprafaţă, oboseală mare. Totuşi, fostul lider mondial a jucat fantastic şi i-a învins clar pe Richard Gasquet, 6-3, 6-0, 6-1, şi Jo-Wilfried Tsonga, 6-0, 6-2, 6-4.
Puritate aproape de 100%
Cum a reuşit? O firmă spaniolă, Zonair3D, care se ocupă cu cercetarea ştiinţifică şi are avizul Secretariatului General al Sportului, i-a pus la dispoziţie un balon numit "Bubble, pure air". Este vorba despre un spaţiu mobil, cu pereţi de plastic, înalt de 2 metri, dotat cu un sistem de impuls care permite circulaţia aerului pur în proporţie de 99,995 la sută. Rezultatele au fost atît de spectaculoase încît doctorul lui Rafa, Ángel Ruiz-Cotorro, care e şi responsabilul medical al federaţiei spaniole, a dispus instalarea unui asemenea balon într-unul dintre saloanele hotelului în care stă echipa iberică.
Făcut după un film
Moderna unitate permite regenerarea căilor respiratorii şi recuperarea mentală, ajutînd la oxigenarea cerebrală. În plus, facilitează relaxarea fizică şi psihică. Nadal şi ceilalţi colegi ai săi petrec, după antrenamente, un bun timp în balon, odihnindu-se, apoi făcînd exerciţii fizice uşoare. În atmosfera lipsită de bacterii, recuperarea se face mai rapid, obţinîndu-se o scădere de 22 la sută a cantităţii de acid lactic şi de 10 la sută a glicemiei.
Compania Zonair3D a fost fondată în 2004, iar creatorul balonului s-a inspirat din filmul "Băiatul din bula de plastic" (1976), cu John Travolta. Pelicula e bazată pe cazul real al unui băieţel cu probleme imunitare, obligat să trăiască într-un mediu aseptic.
Capsula lui Nole şi acele lui Andy
Nadal nu este primul care apelea