Viespile pot recunoaşte trăsăturile faciale ale altor viespi în moduri similare cu ale oamenilor, susţin oamenii de ştiinţă, citaţi de Daily Mail.
Deşi ar părea că roiurile de viespi bâzâie întâmplător, acestea o fac în semn de prietenie pentru viespile pe care le recunosc şi ca o agresiune faţă de cele străine. Aceasta se datorează faptului că, spre deosebire de orice altă insectă, viespile au dezvoltat o abilitate de recunoaştere facială care le permite să reţină feţele celorlalte viespi.
Iniţial, s-a crezut că viespile au creierele prea mici pentru a putea recunoaşte indivizii, fapt care presupune procesarea unei cantităţi mari de informaţii. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au testat capacitatea de recunoaştere a două grupuri de viespi asupra mai multor grupuri de două imagini similare.
Ei au făcut 40 de teste pe fiecare pereche de imagini, care arătau alte viespi, o omidă, modele geometrice simple sau feţele modificate pe calculator ale viespilor. Viespile au recunoscut mai repede imaginile altor viespi decât pe celelalte, reuşind să aleagă fotografia corectă în 75% dintre cazuri.
Când imaginile erau uşor modificate, cum ar fi eliminarea unei antene, viespile nu au mai reuşit să recunoască fotografiile. De asemenea, acestea nu au putut să recunoască modelele geometrice simple, deşi insectele au ochii formaţi pentru a face acest lucru, după cum susţine autorul principal al studiului, Michael Sheehan.
Echipa de cercetători demonstrase anterior că viespile se pot recunoaşte şi după o săptămână în care nu se văd. Studiul, publicat în jurnalul Science, arată că viespile sunt singurele insecte care pot recunoaşte feţele şi susţine că abilitatea lor ar putea fi importantă în ierarhia acestora. Viespile trăiesc în colonii cu mai multe regine, care îşi cresc puii împreună, "reducând risipa de energie din atacurile agresive repe