Guvernul nu poate recupera peste un miliard de dolari din creantele Bancorex, suma care sa fie varsata la buget, iar autoritatile se justifica invocand argumente hilare, precum lipsa banilor pentru deplasari, plicuri postale si timbre si transmiterea unor informatii eronate catre proprii executori, relateaza Mediafax.
Procesul de recuperare a creantelor fostei banci de comert exterior treneaza din 1999, cand Guvernul a decis fuziunea prin absorbtie a Bancorex de catre Banca Comerciala Romana, ca solutie de salvare a Bancorex, cea mai mare banca de la acea vreme.
Drepturile si obligatiile BCR rezultate din activitatea desfasurata de Bancorex pana la radierea din Registrul Comertului au fost preluate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), transformata ulterior in Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), institutie care a fost mandatata de Guvern sa recupereze credite neperformante in valoare totala de 1,7 miliarde dolari contractate de la Bancorex de 959 societati comerciale.
La zece ani de la inceperea procedurilor de recuperare a creantelor Bancorex, statul incerca inca sa recupereze 1,1 miliarde dolari de la 647 firme, iar situatia nu s-a imbunatatit nici in intervalul ianuarie 2009-septembrie 2011.
Un document oficial releva faptul ca Guvernul nu a reusit in aceasta perioada sa incaseze decat 725.882 dolari din recuperarea creantelor neperformante preluate de la Bancorex.
In contextul blocarii conturilor AVAS de pagubitii FNI sau alti creditori, motivele invocate in document pentru aceasta situatie pornesc de la lipsa banilor pentru deplasari in teritoriu si trimiterea corespondentei pana la problemele cu care se confrunta executorii AVAS, inclusiv cu Politia si Parchetul, din cauza informatiilor eronate primite chiar din partea institutiilor statului.
"Activitatea