George Soros a prevestit „apocalipsa economică”, în cadrul unui discurs ținut în fața membrilor International Senior Lawyers Project. Această apocalipsă este provocată de decalajele crescânde între economiile dezvoltate și cele emergente, fiind, totodată, mai optimist în ceea ce privește viitorul celor din urmă.
Conform investitorului, sistemul financiar global se află „într-un proces de dezintegrare care se autosusține”, lumea dezvoltată se prăbușește rapid „într-o capcană de deficit deflaționistă”, iar „consecințele ar putea fi dezastruase. Trebuie să facem tot ce este posibil pentru a-i opri dezvoltarea în această direcție”, a avertizat Soros, citat de publicația financiară „Wall Street Journal”.
Soros este un susținător declarat al adoptării de măsuri radicale pentru oprirea crizei datoriilor suverane, aprobând intervenția Băncii Centrale Europene pe piața obligațiunilor și chiar și necesitatea emiterii de „eurobonduri” (obligațiuni comune ale țărilor membre zonei euro). Totodată, el pare să disprețuiască și eforturile întreprinse de restul lumii, considerând că dezechilibrele economice mondiale vor continua să destabilizeze economia globală.
Însă Soros găsește și motive de optimism, călătoriile sale recente în Asia și Africa făcându-l mult mai încrezător asupra progresului acestor regiuni: „foarte multe lucruri positive se înfăptuiesc. Văd Africa, alături de „Primăvara Arabă” drept surse de progres. „Primăvara Arabă” a fost un eveniment revoluționar”, a declarat Soros în cadrul aceluiași eveniment.
Cu toate acestea, el a avertizat că „nu putem să ne așteptăm la un succes imediat, dar ceea ce se petrece în acele zone va avea un impact de durată”, folosind exemplul Revoluției maghiare din 1956, care a schimbat atmosfera politică dar nu a avut rezultate palpabile până în 1989.