Uitaţi-vă la o poză sau la un filmuleţ cu protestatarii „Occupy Wall Street" şi nu veţi putea trece cu vederea ciudata mască pe care aceştia o poartă: un chip pictat, cu mustăcioară fină şi bărbuţă medievală, cu zâmbet viclean şi ochi misterioşi.
Ciudatul personaj nu este o închipuire. El chiar a existat. Faceţi cunoştinţă cu Guy Fawkes, un englez care a încercat să bombardeze Parlamentul Britanic la 5 noiembrie 1605.
Personajul a inspirat o serie de cărţi de benzi desenate apărute în anii 1980, înfăţişând un personaj revoluţionar care îşi făcea singur dreptate într-o Anglie din viitor, dominată de un guvern totalitarist.
Warner Brothers a mirosit profitul din această poveste şi a ecranizat-o, în 2006, în thrillerul „V de la Vendetta". Personajul principal, pe numele său „V", luptă pentru libertate, cu o mască pe faţă, împotriva unor duşmanani guvernamentali care l-au desfigurat.
Click pe poze pentru GALERIE FOTO!
Cu toate că imaginea lui Fawkes a fost romanţată în ultimii 400 de ani, el totuşi a fost un criminal care a încercat să arunce în aer o clădire parlamentară.
Ce caută imaginea lui în lupta împotriva lăcomiei guvernamentale şi corporatiste? Ar fi greu de imaginat că americanii vor protesta într-o zi purtând, spre exemplu, chipul unui fost soldat care a omorât 168 de oameni în anul 1995 detonând o maşină-capcană în Oklahoma, comentează jurnaliştii de la „Huffington Post".
Chipul cu mai multe feţe
Lewis Call, profesor de istorie la Universitatea California, spune că protestatarii mascaţi din zilele nostre au recurs la un simbol al puterii care şi-a schimbat însemătatea de-a lungul secolelor.
„Adevărata putere a acestui simbol, a acestei măşti, este că îi poţi aronda orice scop politic doreşti. Despre asta este vorba", susţine Call.
El a explicat faptul că, în secolele care