Cum se explică semnalul de susţinere dat vineri, în Bundestag, de cancelarul Angela Merkel României, Bulgariei, Poloniei şi ţărilor baltice?
1. Mulţumire pentru susţinerea în Consiliu
Aceste state membre susţin Germania în dorinţa ei de a modifica Tratatul European, în direcţia accelerării integrării. Ar fi vorba despre monitorizarea europeană obligatorie a bugetelor naţionale, inclusiv judecata Curţii Europeane de Justiţie pentru cei care nu respectă disciplina. Ar fi un pas mare spre „Statele Unite ale Europei".
Bătălia se va da la Consiliul European din 9 decembrie, când iniţiativa germană s-ar putea lovi de refuzul Marii Britanii şi, probabil, al altor state membre care i se vor alătura. În mediile europene se vorbeşte insistent despre Suedia, dar ar mai putea fi şi alţii. Opozanţii ideii germane văd Uniunea Europeană mai curând ca pe o mare piaţă, gestionată de 27, iar după aderarea Croaţiei, 28 de guverne. Şi nu ca pe o construcţie de tip federal.
2. Cadou pentru euroentuziaşti
De asemenea, declaraţia cancelarului german este şi un semn de mulţumire pentru faptul că statele menţionate îşi menţin angajamentele de aderare la moneda comună, în pofida situaţiei critice pe care o traversează eurozona. Bucureştiul chiar a uimit pe toată lumea fixându-şi ca reper aderarea la euro în 2015. Aceste atitudini publice sunt de mare ajutor moral pentru imaginea euro, în aceste clipe grele.
Pe de altă parte, România, Bulgaria, Polonia şi statele baltice au depus mari eforturi pentru a-şi reduce deficitele bugetare şi a ţine sub control datoria publică. Cu alte cuvinte, sunt copiii cuminţi, care iau conştiincioşi "doctoria germană" a austerităţii.
Dar dintre toţi, numai Polonia a reuşit să evite o cădere economică, ba mai mult, s-a bucurat de creşteri importante. Motivele: reformele structurale au fost operate încă de